Wysłane przez Iza w
Pilaw pełni w kuchni tureckiej rolę podobną do ziemniaków w kuchni polskiej. Poniżej przedstawiam moją wariację na temat pilawu w wersji na słodko. Bardzo dobrze komponuje się z potrawami mięsnymi, na przykład z kebabem Adana.
Składniki:
- szklanka ryżu
- oliwa z oliwek
- garść orzeszków piniowych
- garść rodzynków
- garść suszonych porzeczek
- suszona mięta
- urfa chilli
- sól
- woda lub bulion wołowy
Instrukcje przygotowania:
- Na patelni lub w dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek.
- Na gorącą oliwę wsypać ryż i prażyć do uzyskania złotego koloru.
- Ryż zalać gorącą wodą lub bulionem (tylko wywar naturalny, żadnych kostek proszę!).
- Dodać orzeszki piniowe, rodzynki i suszone porzeczki.
- Gotować na wolnym ogniu, aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn, w razie potrzeby uzupełniając wodą lub bulionem.
- Doprawić suszoną miętą, urfa chilli i solą.
Smacznego!