Papryka chilli (tr. biber) to podstawowa przyprawa kuchni tureckiej. Jest bardzo ostra, jej przetwarzanie może doprowadzić do łez, a dotknięcie oka w trakcie krojenia grozi poważnymi konsekwencjami, a co najmniej podrażnieniem.
Papryka chilli jest składnikiem wielu potraw, jest wykorzystywana świeża, marynowana i suszona, w postaci płatków i proszku. Marynowana lub grillowana często jest podawana jako przekąska do kebabów i innych dań. W postaci płatków gości na prawie każdym stole tureckim, tak jak w Polsce pieprz i sól. Jest podstawą przy przyrządzaniu Adana kebab i Urfa Kebab.
Suszone płatki papryki z odmiany Aleppo (tr. pul biber) uzyskuje się poprzez smażenie ususzonych strączków papryki na oliwie - im dłużej są smażone, tym bardziej stają się ostre. Ich czarna odmiana, która zwana jest Urfa chilli, od miasta, z którego się wywodzi, jest szczególnie aromatyczna.
Odpowiedzi
Wzrost ostrości przy smażeniu
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w