Kebab Talaş

Talaş kebabı to dosłownie kebab z trocinami, ale danie zdecydowanie smakuje lepiej niż się nazywa. Potrawa ta jest doskonałą i pyszną ilustracją wpływów kuchni francuskiej na turecką, wykorzystuje bowiem ciasto francuskie, które w Turcji występuje w odmianie o nazwie filo. Z drugiej strony istnieją zwolennicy teorii, że ciasto filo nie powstało poprzez wpływy francuskie na dworze osmańskim, ale wyewoluowało z tradycji kulinarnych Azji Środkowej. W celu przyrządzenia talaş kebabı należy jednak odłożyć na bok rozważania o pochodzeniu ciasta i skupić się na przyrządzeniu odpowiedniego nadzienia.

Talaş kebabı

Zasadniczo talaş kebabı przygotowuje się zawijając w ciasto nadzienie mięsno-warzywne. Miniaturowe wersje tego dania są podawane jako przystawka czyli meze, a wersja większa, porównywalna wielkością do swojskich gołąbków, serwowana jest jako danie główne. Jako dodatki można podać warzywa gotowane na parze lub cacık.

Poszukując tego dania w tureckich restauracjach warto zapamiętać, że alternatywna nazwa dania to talaş böreği.

Talaş kebabı

Składniki: 

  • 10 płatów ciasta francuskiego lub filo
  • 0,5 kg jagnięciny lub wołowiny
  • 2 pomidory lub pół szklanki soku pomidorowego
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 szklanki wody
  • 5 główek cebuli
  • pół szklanki zielonego groszku i marchewki pokrojonej w kostkę
  • 9 łyżek stołowych masła
  • sól, pieprz, tymianek
  • opcjonalnie: garść orzeszków piniowych

Instrukcje przygotowania: 

  1. Na patelni lub w rondlu rozpuścić jedną łyżkę masła, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę i mięso pokrojone w kosteczkę. Podsmażać przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
  2. Dodać posiekane w kostkę pomidory lub dolać sok pomidorowy, wrzucić groszek i marchewkę, wlać 2 szklanki gorącej wody, posolić i całość gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny.
  3. Doprawić pieprzem, tymiankiem i posiekaną natką pietruszki oraz orzeszkami piniowymi.
  4. Przygotować ciasto francuskie lub filo zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Potrzebnych będzie 10 kwadratowych płatów o boku 30 cm.
  5. Na mięsno-warzywne nadzienie układać na środku kwadratu z pięciu warstw ciasta, ciasto zawinąć w kopertę. Uzyskamy 2 sztuki talaş kebabı.
  6. Kebaby z wierzchu posmarować masłem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Zapiekać przez 15-20 minut, aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru.

Odpowiedzi

Racja :)

Tylko z tą yufką to jest tak, że oznacza zarówno 'francusko-podobne' ciasto, jak i taki cienki placek typu podpłomyk. Łatwiej uniknąć dwuznaczności w przepisie używając innego określenia, chociaż jest ono greckie ;)