Talaş kebabı to dosłownie kebab z trocinami, ale danie zdecydowanie smakuje lepiej niż się nazywa. Potrawa ta jest doskonałą i pyszną ilustracją wpływów kuchni francuskiej na turecką, wykorzystuje bowiem ciasto francuskie, które w Turcji występuje w odmianie o nazwie filo. Z drugiej strony istnieją zwolennicy teorii, że ciasto filo nie powstało poprzez wpływy francuskie na dworze osmańskim, ale wyewoluowało z tradycji kulinarnych Azji Środkowej. W celu przyrządzenia talaş kebabı należy jednak odłożyć na bok rozważania o pochodzeniu ciasta i skupić się na przyrządzeniu odpowiedniego nadzienia.
Zasadniczo talaş kebabı przygotowuje się zawijając w ciasto nadzienie mięsno-warzywne. Miniaturowe wersje tego dania są podawane jako przystawka czyli meze, a wersja większa, porównywalna wielkością do swojskich gołąbków, serwowana jest jako danie główne. Jako dodatki można podać warzywa gotowane na parze lub cacık.
Poszukując tego dania w tureckich restauracjach warto zapamiętać, że alternatywna nazwa dania to talaş böreği.
Składniki:
- 10 płatów ciasta francuskiego lub filo
- 0,5 kg jagnięciny lub wołowiny
- 2 pomidory lub pół szklanki soku pomidorowego
- pęczek natki pietruszki
- 2 szklanki wody
- 5 główek cebuli
- pół szklanki zielonego groszku i marchewki pokrojonej w kostkę
- 9 łyżek stołowych masła
- sól, pieprz, tymianek
- opcjonalnie: garść orzeszków piniowych
Instrukcje przygotowania:
- Na patelni lub w rondlu rozpuścić jedną łyżkę masła, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę i mięso pokrojone w kosteczkę. Podsmażać przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dodać posiekane w kostkę pomidory lub dolać sok pomidorowy, wrzucić groszek i marchewkę, wlać 2 szklanki gorącej wody, posolić i całość gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny.
- Doprawić pieprzem, tymiankiem i posiekaną natką pietruszki oraz orzeszkami piniowymi.
- Przygotować ciasto francuskie lub filo zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Potrzebnych będzie 10 kwadratowych płatów o boku 30 cm.
- Na mięsno-warzywne nadzienie układać na środku kwadratu z pięciu warstw ciasta, ciasto zawinąć w kopertę. Uzyskamy 2 sztuki talaş kebabı.
- Kebaby z wierzchu posmarować masłem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Zapiekać przez 15-20 minut, aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru.
Odpowiedzi
Ale filo to grecka nazwa. Po
Wysłane przez pavvka w
Racja :)
Wysłane przez Iza w