Biber dolması to danie z papryki nadziewanej ryżem.
Składniki:
3 papryki (żółte lub czerwone)
2 cebule
1 szklanka ryżu
1 cytryna
pestki pinii
rodzynki lub suszone porzeczki
suszona mięta
cukier
sól
Instrukcje przygotowania:
1. Papryki umyć, odkroić ich górną część i usunąć pestki.
2. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i pestki pinii, dodać ryż.
3. Całość rumienić przez kilka minut ciągle mieszając, po czym zalać wodą i dusić do miękkości.
4. Do podduszonego ryżu dodać sok z cytryny, łyżeczkę cynamonu, 3 łyżeczki cukru, posiekaną natkę, łyżeczkę mięty, rodzynki lub suszone porzeczki, pieprz i sól do smaku.
5. Farszem nadziać papryki, wstawić do naczynia żaroodpornego, którego dno trzeba podlać wodą.
6. Papryki zapiekać w temperaturze 200 stopni w piekarnku przez około 3 kwadranse.
Smacznego!
Odpowiedzi
A rodzynki?
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
Do podduszonego ryżu...
Wysłane przez Iza w
Dziekuje za poprawe
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
skoro o dolmie mowa...
Wysłane przez Kusadasi w
Dodtam od siebie, że tradycyjną dolmę robi sie wspecjalnym glinianym garnku, którego nazywamy guvec i gotujemy na gazie :D jednak to jest możliwe tylko w przypadku prawdziwego Guvec-ia ;) i musi on byc specjalnie zahartowany.
Dodatkowo taką dolmę przykrywamy kamieniami w trakcie gotowania.
wiem, że brzmi to absurdalnie, ale się sprawdza!
www.zamieszkajwturcji.pl
Taki specjalny garnek...
Wysłane przez Iza w
a kamyczki do dolmy są
Wysłane przez Kusadasi w
a kamyczki do dolmy są najlepsze z Milly Park ;)
www.zamieszkajwturcji.pl
Kamyczki...
Wysłane przez Iza w