Kumru

Kumru to lokalna przekąska, charakterystyczna dla okolic Çeşme. Jej początki sięgają 1966 roku. Na potrawę składa się bułka z mąki żytniej posypana sezamem, przekładana grilowaną kiełbasą (sucuk), salami (salam) oraz żółtym serem (kaşar). Całość uzupełniają warzywne dodatki - pomidor i zielona papryka.

Kumru

Kumru, pomimo niewielkich rozmiarów jest bardzo sycące z powodu nadzwyczajnie dużej, jak na tureckie standardy, dawki mięsa. Podawane na gorąco zaspokoi Wasz apetyt na długi czas. Tradycyjna metoda podawania odżegnuje się od dodatku keczupu czy majonezu, ale sprzedawca poda te sosy na życzenie. Najlepiej smakuje z dodatkiem ogórków konserwowych i ostrej, marynowanej papryczki. Całość, dla poprawienia trawienia, najlepiej jest popić gorącą, turecką herbatą.

Z ciekawostek warto zapamiętać, iż kumru to po turecku sierpówka (ptak z rodziny gołębiowatych), a kucharz specjalizujący się w przyrządzaniu tej potrawy nazywa się kumrucu, co można zaobserwować na szyldach jadłodajni.