Kokoreç

Kokoreç to kontrowersyjne tureckie danie przyrządzane z jagnięcych jelit. Potrawa ta wzbudza skrajne odczucia smakowe: jest uważana albo za wspaniały przysmak, albo za totalne paskudztwo. Mimo, iż osobiście podzielamy tą druga opinię, radzimy przekonać się na własnym podniebieniu, gdyż kokoreç to potrawa bardzo popularna w Turcji. Być może Wam przypadnie do gustu.

Gotowy kokoreç w bułce

Kokoreç może być przyrządzony na co najmniej dwa sposoby. Pierwsza metoda, popularna szczególnie wśród ulicznych sprzedawców, przypomina tą stosowaną do przygotowania döner kebaba. Jelita są najpierw bardzo dokładnie czyszczone, krojone i marynowane w zalewie z cytryny, oliwy, oregano, soli i pieprzu. Następnie nakłada się je na poprzeczny rożen i piecze z wykorzystaniem węgla drzewnego.

Pieczenie kokoreça w stambulskiej jadłodajni ulicznej

Drugi sposób przygotowania kokoreça polega na wymieszaniu poszatkowanych podrobów z pomidorami i zielonymi papryczkami. Są one następnie smażone na dużej patelni z dodatkiem czerwonych papryczek i oregano. Całość jest stale mieszana podczas smażenia. Następnie nadzienie jest nakładane na szpikulec, owijane jelitem dla spojenia całości i pieczone.

Upieczony kokoreç podawany jest na kilka sposobów. Najczęściej spotykana postać to yarım ekmek kokoreç czyli kanapka z nadzieniem. W takiej postaci możemy go dostać u obwoźnych sprzedawców. W restauracjach kokoreç bywa podawany jako samodzielne danie na talerzu. Zwykle jest serwowany z ayranem lub kolą.

Z takich samochodowych stanowisk bardzo często sprzedawany jest kokoreç

Przyrządzenie kokoreça wymaga sporo umiejętności. Szczególnie ważne jest dokładne wyczyszczanie jelit. Wśród smakoszy szczególnie uznanie znajduje kokoreç przyrządzany z jelit młodych jagniąt.