To, że w Turcji można się smacznie najeść, jest dla nas kwestią oczywistą. Niestety, im miejsce jest popularniejsze wśród turystów, tym trudniej o wybór dobrego lokalu gastronomicznego. Wynika to z paru powodów, wśród których warto pamiętać o chęci łatwego zarobku restauratorów oraz próbach dogodzenia podniebieniom cudzoziemców. Rezultatem są restauracje podające angielskie śniadania, skandynawskie lunche i meksykańskie kolacje, jak również dania eksperymentalnej kuchni tureckiej, przygotowane z myślą o yabancı. Przy przygotowaniu poniższego zestawienia przyświecała nam myśl, żeby polecić naszym Czytelnikom restauracje, w których będą mogli skosztować dań smacznych i autentycznie tureckich. Wspólnym mianownikiem wyliczonych lokali jest także brak alkoholu w menu, co jest rzeczą typową dla lokant obsługujących głównie turecką klientelę. Oczywiście zestawienie jest tendencyjne i zachęcamy do dodawania w komentarzach własnych propozycji.
1. Stambuł (dzielnica Sultanahmet) - Meşhur Sultanahmet Köftecisi
W Stambule na brak restauracji nie można narzekać, zwłaszcza w tak popularnej wśród turystów dzielnicy, jaką jest Sultanahmet. Jeżeli w trakcie zwiedzania tamtejszych atrakcji, pomiędzy odwiedzinami w Hagia Sophia i Błękitnym Meczecie poczujecie głód, to polecamy zajrzeć do Meşhur Sultanahmet Köftecisi. Wyróżnia się ona wśród innych pobliskich lokali gastronomicznych stosunkowo niskimi cenami, pysznym jedzeniem oraz popularnością wśród turystów tureckich. Wybór dań jest dość skromny i w zasadzie ogranicza się do 3 potraw mięsnych (köfte z wołowiny, pieczonych kawałków baraniny i szaszłyka z kurczaka), uzupełnianych pilawem, zupą z soczewicy oraz sałatką i piyazem, ale wszystko jest bardzo smaczne i świeżo przyrządzane.
Tuż obok mieści się lokal konkurencyjny (Tarihi Sultanahmet Köftecisi Selim Usta), ale na korzyść Meşhura przemawiają nieco niższe ceny, dłuższa karta dań oraz możliwość płatności kartą. Niestety, w żadnym z tych lokali nie są podawane ciepłe napoje (nawet herbaty brak), a popularność obu placówek powoduje, że w środku bywa tłoczno. Meşhur Sultanahmet Köftecisi położone jest przy ulicy Divan Yolu Caddesi, bardzo blisko cysterny Yerebatan, a współrzędne geograficzne tego miejsca to: 41.00802, 28.977266.
2. Alanya - Bolu Sofrası
Na temat restauracji Bolu Sofrası pisaliśmy już sporo w relacji z jesiennej wyprawy 2013, ale warto przypomnieć ten lokal, ponieważ to prawdziwa perełka na alanijskiej scenie gastronomicznej. Położona nieco na uboczu zachowała prawdziwie turecką atmosferę, a serwowane potrawy są tak smaczne, że aż trudno wybrać spośród nich tą najlepszą. Co więcej, przy zamówieniu dań obiadowych można liczyć na porcję przystawek (czyli meze) składającą się z pysznego sera, dwóch sosów (warzywnego i jogurtowego) oraz cieplutkiego chleba lavaş, a to wszystko bez dodatkowych opłat.
Bolu Sofrası przygotowuje również dania na wynos w tzw. pakietach, co, jak zauważyliśmy jest wskaźnikiem lokalu podającego potrawy cenione przez miejscowych. Restauracja mieści się w zachodniej części Alanyi, przy ulicy Türkmenbaşı Sokak nr 14, a jej współrzędne geograficzne to: 36.550894, 31.981547.
3. Mardin - Aba Döner Express
Działająca w nowoczesnej części Mardinu restauracja Aba Döner Express jest dowodem na to, że w Turcji można zjeść bardzo smacznie także w restauracjach sieciowych. Oprócz döner kebaba podaje się w tym lokalu również pyszną pide prosto z pieca węglowego oraz znakomite przystawki, a to wszystko w bardzo korzystnych cenach. Dodatkowy plus należy się za szybką i miłą obsługę. Restauracja Aba Döner Express położona jest w dzielnicy Kızıltepe, przy ulicy Hastane Caddesi, a jej współrzędne geograficzne to: 37.191591, 40.593055.
4. Şanlıurfa - Gülizar Döner
Położony w centrum Şanlıurfy lokal specjalizuje się w sztandarowym daniu kuchni tureckiej czyli döner kebabie. Można go zamówić w postaci na wynos czyli dürüm albo też skonsumować na miejscu w formie serwowanej na talerzu, z dodatkiem pilawu, świeżej pietruszki i pomidorów oraz marynowanej papryczki. Przygotowywany na bazie tego mięsa Iskender kebab nie ma sobie równych, a porcje są ogromne, aż nie do przejedzenia. Pikantnym dodatkiem jest sos z czerwonej papryki, w którym można zanurzać mięso - tylko uważajcie na jego niezwykłą moc! Restauracja Gülizar Döner mieści się w niewielkim budynku przy ulicy Atatürk Caddesi, a współrzędne geograficzne tego miejsca to: 37.156246, 38.791716. Zresztą nietrudno ten lokal znaleźć, wystarczy wypatrywać tłumu klientów przed wejściem.
Zwolenników opcji tańszej zachęcamy do spaceru wzdłuż pobliskiej uliczki (828. Sokak), przy której można się pożywić prostymi daniami przyrządzanymi na grillach wprost na ulicy. Pomimo nader skromnych warunków konsumpcji (na niskich fotelach przy malutkich stolikach) dania są pyszne i bardzo tanie.
5. Özdere - Şimşek Pide
Być może miasteczko Özdere nie jest najsłynniejszym z tureckich kurortów nad Morzem Egejskim, ale jego położenie - nieopodal tak znakomitych atrakcji regionalnych jak antyczny Efez czy gwarne Kuşadası - powoduje, że odwiedza je sporo turystów. W pobliżu Özdere znajdują się również hotele figurujące w katalogach polskich biur podróży, więc z pewnością dociera tam wielu Polaków. Jeżeli będziecie w Özdere, przejazdem lub podczas wczasów, to polecamy Wam wizytę w restauracji Şimşek Pide, w celu skosztowania pysznych dań kuchni tureckiej, o które tak trudno w hotelowych stołówkach oraz w skomercjalizowanym Kuşadası.
Oprócz wielu odmian pide i lahmacuna, które stanowią specjalność zakładu, Şimşek Pide ma w swoim menu również smaczne köfte i świeże surówki. Restauracja mieści się w dzielnicy Çukuraltı, przy bulwarze Atatürka nr 106, a jej współrzędne geograficzne to: 38.020416, 27.097504.
Odpowiedzi
6. Kizkalesi...
Wysłane przez jacky6 w
byliśmy tam latem 2011 - kameralnie i bardzo smacznie ...