Güveç

Güveç to odmiana tureckiej zapiekanki. Podstawą potrawy jest zazwyczaj mięso z dodatkiem warzyw, chociaż zdarzają się też güveçe z owocami morza, przykładowo z krewetkami czy też z pieczarkami.

Güveç z krewetkami

Potrawę przygotowuje się w specjalnych glinianych naczyniach, w których zapieka się wszystkie składniki we własnym sosie. Całość może być z wierzchu posypana tartym żółtym serem lub udekorowana plasterkami pomidora. Prawdziwy güveç podaje się z pieca prosto na stół, w tym samym naczyniu, w którym był zapiekany. Ponieważ glina doskonale trzyma ciepło, potrawa jest przez długi czas bardzo gorąca, więc podczas degustacji zalecamy ostrożność.

Güveç z kurczakiem

Przepyszny güveç mieliśmy okazję jeść w Urli, w restauracji Yeşil Mavi, gdzie przygotowuje się najrozmaitsze odmiany tej potrawy, w tym z kurczaka, z wołowiny oraz z pieczarek. Całości smaku dodaje jeszcze niezwykle smakowity sos oraz kawałeczki zielonej papryki oraz odrobina żółtego sera. Całość polecamy zjadać z podpłomykiem.

 Güveç z wołowiną i pieczarkami

Odpowiedzi

Mniam

Aż się głodny zrobiłem od oglądania :)