Chociaż Turcja rzadko wymieniana jest wśród państw, w których uprawia się winorośl, to będąc na miejscu warto jest spróbować lokalnych odmian wina (şarap).
Najbardziej znane w świecie są wina pochodzące z Kapadocji, gdzie istnieją niezłe warunki glebowe uprawy, lecz niestety mniej sprzyjający klimat - upalne lata i mroźne zimy.
Dwie znane tureckie firmy sprzedające tureckie wina to Doluca oraz Kavaklıdere. Wina tych marek bywają całkiem smaczne, chociaż w ustach smakoszy daleko im do światowej czołówki. Na szczęście są to wina niedrogie (już od 9-10 lirów) i w swojej kategorii niezłe.
Oczywiście Turcja posiada również w swojej ofercie szeroką gamę win z najniższej półki, które, jak chyba wszędzie na świecie, noszą wdzięczne nazwy w stylu Efez Günesi (czyli Słońce Efezu).
Odpowiedzi
Wino z kapadocji
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w
raki
Wysłane przez Anonim (niezweryfikowany) w